Biologische Fruitteelt

Algemene info

Biologische fruitteelt

In de biologische fruitteelt wordt net zoals in de gangbare fruiteelt ook gespoten, maar chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen mogen niet worden gebruikt. Schurft wordt bestreden met zwavel en de onkruidbestrijding gebeurt mechanisch. De middelen die inzetbaar zijn moeten voorkomen in de bijlage van de EU verordening en tevens een toelating hebben conform de bestrijdingsmiddelenwet. Daarnaast is er in het biologische systeem meer aandacht voor preventieve maatregelen. Echter ondanks alle inspanningen kan schade door ziekten en plagen niet altijd worden voorkomen. De productie op biologische percelen is dan ook minstens 30% lager dan op gangbare percelen terwijl de kosten toenemen door mechanische onkruidbestrijding, dunnen, kanker knippen en duurdere biologische bomen bij (her) inplant. Per kilogram geoogst product zijn er ook hogere kosten in sorteren en plukken. Hierdoor zijn hogere prijzen dan in de gangbare fruitteelt noodzakelijk.

Elstar appel eigenschappen

Elstar

Uiterlijk - Middelmatig groot, regelmatig glad halfrode blos op gele ondergrond. Is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie.

Vruchtvlees - Knapperig, zoetzuur en sappig.

Smaak en geur - Stevig, sappig, friszuur, geurt licht naar perzik en bloemen.

Gebruik - Als handappel of voor het maken van appelsap in blokjes gesneden door de muesli bij het ontbijt of in een tosti met kaas en ham. De Elstar is geschikt voor het bakken. De appel blijft in het gebak redelijk hard.